KESTÄVYYTTÄ JA KEHONHALLINTAA

WOOOM harjoitusalusta on tarkoitettu eritoten jääkiekkomaalivahdeille ja heidän valmentajilleen, mutta coreharjoittelun osalta myös muille urheilijoille.

Harjoitusalustan tavoitteina on parantaa kehonhallintaa, lihasten kestävyysvoimaa ja lonkkaa tukevien lihasten ja keskivartalon syvien lihasten kehittämiseksi ja tätä kautta ennaltaehkäistä lonkkanivelvammoja.

Jääkiekkomaalivahtien torjunta-asennot, etenkin V-asento, vaativat lonkkaniveleltä ja sitä liikuttavilta lihaksilta paljon voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta.

Lisäksi maalivahdin keskivartalon syvien lihaksien tulee olla hyvässä kunnossa, jotta ne tukisivat lantiota. Raajojen liikkeiden tulee olla hyvin koordinoidut; silmä-käsi yhteistyö, harjoittelulla eriytetään ylä-ja alaraajat vrt. rumpujensoitto. Core:n hallintaa tukeva harjoittelu on hyvä aloittaa jo juniorivaiheessa, jotta luodaan perusta lajityypilliselle harjoittelulle ja myöhemmän iän voima- ja nopeusharjoittelulle ja urheilijan harjoitettavuudelle.

Liikkuvuusharjoittelun tulee kulkea koko ajan muun harjoittelun matkassa, jotta lihaskireydet eivät aiheuta vääränlaisia asentoja tai ne eivät estä torjunta-asentojen vaatimaa lonkkanivelen liikelaajuutta.

Monesti nämä maalivahdin peliä tukevat oheisharjoitteet jäävät liian vähälle huomiolle joukkueharjoitteluissa, sekä itsenäisessä harjoittelussa. Tämän vuoksi teimme WOOOM harjoitusalustan jääkiekkomaalivahdeille, yhdessä fysioterapeutin ja maalivahtivalmentajan kanssa.


FYSIOTERAPEUTIN IDEASTA INNOVAATIOKSI MAAILMANMARKKINOILLE

Voiko pienessä Naantalissa, fysioterapeutin vastaanotolla syntyä idea, jolla on potentiaali menestystuotteeksi urheiluvälineidenmaailmanmarkkinoille? Kyllä voi. Fysioterapiayrittäjä Minna Sirén ei jättänyt ideaansa pöytälaatikkoon.

Minna Sirénin Naantalin Fysikaalisessa Hoitolaitoksessa on jo vuosien ajan käynyt kuntoutuksessa jääkiekkopoikia. – Pojilla on yleensä aina ollut core-ongelma eli keskivartalon puutteellisesta hallinnasta johtuvia ongelmia lantion ja alaselän alueella. Minun pulmanani oli löytää näille nuorille kundeille sellaisia harjoitteita, jotka olisivat niin mielekkäitä, ettei heidän seuraavalle fysioterapiakerralle tullessaan tarvitsisi korvat luimussa tunnustaa, että uuups – ei ole oikein tullut tehtyä niitä kuminauhaharjoitteita. Käynnistyi mietintäprosessi, jota vauhditti se, että Minnalla ja valmentaja-aviomies Jannella oli kotona oma, kaiken aikaa kasvava kiekkoilijapoika. – Lähdimme yhdessä miettimään, että mitäs sitten, jos sattuukin jotain. Millä tavalla voisimme ehkäistä jo ennalta mahdollisia tulevia ongelmia?

Toinen Minnan fysioterapeutti silmän tekemä huomio oli se, että jääkiekkoilijoiden harjoittelussa iät ajat käytössä olleet vaneriset liukulaudat olivat kyllä hyviä, mutta: – Laudalla voi tehdä vain sivuittaisen liikkeen eli harjoittaa lonkan lähennystä ja loitonnusta. Se ei kuitenkaan riitä, kun lonkka on aika isot liikelaajuudet omaava pallonivel. Näistä spekseistä lähti liikkeelle viiden vuoden kehityskulku, jonka aikana Sirénien kotipihalla nähtiin erilaisia prototyyppejä alustasta, joka mahdollistaisi mahdollisimman monipuoliset lonkan liikkeet ja jonka tuloksena syntyi erilaisten materiaalikokeilujen ja koko-pähkäilyjen jälkeen nyt jo kovalla vauhdilla maailmanmarkkinoille ponnistava tuote Wooom-harjoitusalusta. Minnan keskeiset oivallukset olivat maalivahdin aluetta markkeeraavan liukualustan kahdeksankulmainen muoto ja alustan varustaminen 6,5 cm:n reunoilla. Ominaisuudet mahdollistavat lonkan anatomisen rakenteen huomioivan monipuolisen, lonkkanivelvammoja ehkäisevän core-harjoittelun. – Harjoittelualustan tavoitteena on parantaa riittäviin toistomääriin innostavilla mielekkäillä ja lajinomaisilla harjoitteilla kehonhallintaa ja lihasten kestävyysvoimaa ja kehittää keskivartalon syviä lihaksia ja lonkkaa tukevia lihaksia.
Wooom-harjoitusalustaa oli lähdetty kehittämään eritoten jääkiekkomaalivahdeille: maalivahtien torjunta- asennot, etenkin V-asento, vaativat lonkkaniveleltä ja sitä liikuttavilta lihaksilta paljon voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta.

Wooom on kuitenkin osoittautunut innostavaksi core harjoitteluvälineeksi myös muille urheilijoille – ja kuntoutuksen asiakkaille. – Wooom on paljastunut kuntoutusvälineeksi, vaikka lähdimmekin liikkeelle urheilu edellä, Minna Sirén sanoo. Prosessi vei Minna Sirénin itsensä myös lisäopintoihin: hän suoritti viime kesänä töiden ohella tuotekehittelijän tutkinnon Turun Rastorissa. – Tuon koulutuksen kautta syntyneet kontaktit ja tuki ovat olleet ratkaisevia sen kannalta, että omista kotipohdinnoistamme syntyneestä ideasta on nyt tullut tuote, jolla on oikeasti potentiaali menestystuotteeksi kansainvälisille markkinoille. Wooomilla on tavaramerkki ja mallisuoja Euroopassa ja samat ovat nyt haussa USA:han ja Kanadaan. Valmistajaksi löytyi Raumalla toimiva Lokari, jossa Wooomilla on kokonainen oma tuotantolinja.

Materiaali – myrkytön ja kierrätettävä PE-HD –muovi – tulee Saudi-Arabiasta, mutta tuote on muuten täysin kotimainen. Minna Sirén kannustaa toisia samalle tielle. – Tiedän, että monelle fysioterapeuttikollegalle on syntynyt työn ohessa ideoita, mutta ne hautautuvat helposti arjen touhuun.
Kun on hyvä idea, kannattaa lähteä hakemaan yhteistyökumppaneita – ihmisillä on paljon hyvää tahtoa, kun huomataan, että idea toimii. Wooominkin tuotekehittely jatkuu – meillä on jo tulossa uutta sen ympärille!

janne, minna ja upi

WOOOM-harjoitusalustan keskeiset oivallukset syntyivät Minna Sirénin päässä, mutta tiimityö ja tärkeät kontaktit ratkaisivat sen, että idea eteni oikeaksi tuotteeksi asti. Tiimiin kuuluu valmentaja Janne Sirénin lisäksi maalivahtilegenda Urpo ”Upi” Ylönen, jonka kehittämät harjoitteet on yhdessä päivitetty WOOOM-alustalle. Tiimiä ovat tutoroineet lääketieteeseen liittyvissä asioissa mm. Suomen jääkiekkomaajoukkueen lääkärinä toiminut Jussi Ikonen ja bisnekseen liittyvissä asioissa Suomeen mm. fresbeegolfin tuonut TPS:n entinen toimitusjohtaja Seppo Sutela. Jääkiekkoseurat ovat jo heränneet siihen, ettei nuorten keskivartalon hallinta ole kaikilla nuorilla kiekkoilijoilla lajin vaatimalla tasolla. WOOOMalusta on jo käytössä TPS:n, TuTo:n, Rauman Lukon,
Porin Ässien harjoittelussa ja Turun kisveikot.

Olen pelannut ja harjoitellut elämäni aikana monenlaisissa kaukaloissa, ja sitten tulee blondi, joka heittää, että eikö sitä kaukaloa voisi pienentää ja tehdä siihen pienet kulmat. Että harjoitellaan siinä, veistelee Urpo ”Upi” Ylönen. Minna Sirén toteaa, että joskus pitää tulla sieltä boxista pois saadakseen oivalluksen

Lue laajempi artikkeli: www.fysi.fi/fysi-lehti
Teksti: Ritva Tiittanen-Wallenius
Kuvat: WOOOM, Ritva Tiittanen-Wallenius

Close
Go top